preloader
2020-11-26, 21:29

Mediadrevet

Stockholm den 24 november 2020

Det är väldigt lätt att klä sig med fina åsikter och peka finger till höger och vänster. Att sätta sig in i specifika ärenden och förstå problematiken kräver riktigt engagemang. 

Med det sagt så tycker jag att det är jättebra att det finns personer som jobbar för en renare bransch. Men när det övergår från allmänintresse till häxjakt har det gått för långt. Det går inte att försvara sig mot alla insinuationer och anklagelser som skrivs och folks vilja att vi ska ha gjort fel är skrämmande. 

Jag hade hoppats på att vi skulle få sköta det här med myndigheterna, men med bilden som målas upp och slutsatserna som dras med hjälp av media går det inte att sitta tyst hur länge som helst.

Vi står åtalade för att ha och haft 31 personer anställda hos oss som inte har rätt att arbeta i Sverige. Det handlar om vilken status dessa personer har och om man har rätt att arbeta med den statusen.

Det handlar inte om svarta löner, lönedumpningar, slavarbete eller annan kriminell verksamhet som media med fler får det att framstå som. Vi har alltid betalat avtalsenliga löner, försäkringar och skatt.

Hur någon får det till att vi skulle få någon vinning av att betala kollektivavtalsenliga löner, skatter, avgifter, pensioner och redovisa kontrolluppgifter samtidigt som personerna inte får arbeta har jag inte lyckats lista ut. Att ett företag med över 400 anställda ska riskera allt medvetet och fuska med 31 personer faller på sin egen rimlighet. 

När grupper med inflytande i en bransch bestämmer sig för att ett företag ska hängas ut verkar det inte finnas någon gräns, folk som vi aldrig har träffat eller hört talas om stämmer upp i kör utan att ha en aning om vad det egentligen handlar om. 

Att hängas ut och användas i marknadsföringssyfte och personliga agendor driver tyvärr inte Sverige mot en bransch utan fusk. 

Huvudentreprenörens kontroller på arbetsplatserna är där insatsen behövs. 

Vi har varje gång vi blivit tillfrågade om en kommentar bjudit in för att ge vår bild och belysa dom systemfel som finns. Men det verkar viktigare med stora rubriker och snaskig text oavsett innehåll och på vems bekostnad. 

Det visar sig att man är skyldig till branschens alla problem på den lägsta nivån, när jag trodde att man var oskyldig till motsatsen var bevisad. 

Peter Kolare VD och arbetschef på Belstroj AB